Yhteystiedot Palaute Sivukartta Haku
 
Etusivu > Palvelut työnhakijoille > Vinkkejä työnhakuun

VINKKEJÄ TYÖNHAKUUN

Työnhaku on monivaiheinen prosessi, jossa on monta muuttujaa. Työnhaun ensivaiheessa kannattaa selvittää, millaista työtä haluaa tehdä ja millaisessa yrityksessä tai työympäristössä tuntee olevansa motivoitunut.

Näiden asioiden selvittäminen auttaa sinua keskittämään hakemuksesi tiettyihin työpaikkoihin ja tietyille toimialoille, jolloin aktiivisella haulla saat aikaan parhaat tulokset, haluamasi työpaikan sekä työtehtävän.


TYÖHAKEMUS

Muokkaa hakemustasi jokaisen haettavan tehtävän kohdalla siten, että vastaanottaja saa tunteen henkilökohtaisuudesta ja hakemuksesi vastaa yrityksen tarpeita. Tiedon hakeminen yrityksestä ennen hakemuksen lähettämistä on järkevää ja se kannattaa hakemuksessa mainita. Hakemuksessa on hyvä kuvata lyhyesti nykyinen elämäntilanne sekä korostaa omia taitoja, työkokemusta ja motiivia uuden työpaikan hakemiselle.

CV

Tärkein ja mielellään ainoa liite hakemukseen on CV tai ansioluettelo josta selviää:
- henkilö- ja yhteystietosi
- koulutus
- aikaisemmat työsuhteet ja kokemus
- suosittelijat

CV on dokumentti, joka kertoo tietoa vain sinusta, eikä sitä ole tarkoitus muuttaa, kuten hakemustasi. CV on oleellinen osa työhakemustasi joten sen tekemiseen kannattaa panostaa kunnolla aikaa ja vaivaa. Hyvin jäsennelty CV jättää rekrytoivalle henkilölle hyvän kuvan hakijasta.
Hyvä CV on persoonallinen ja asiallinen. Aloita CV omasta nimestäsi ja perustiedoistasi.

CV:stä tulee käydä ilmi myös koulutus sekä hankittu työkokemus. Hankitusta osaamisesta on syytä kertoa lyhyesti muutamalla rivillä, jolloin selviää suoritettu tutkinto ja erikoistuminen tai edellinen työnantaja ja toimenkuva. Säilytä johdonmukaisuus ja kronologisuus CV:tä tehdessäsi. 

Ansioluetteloon voit kirjata harrastuksesi sekä mahdolliset suosittelijat, joilta olet etukäteen kysynyt luvan nimen käyttöön. Suosittelija voi olla esimerkiksi edellinen työnantaja tai vaikka haettavassa yrityksessä jo työskentelevä henkilö. Muista mainita suosittelijan nimen ja yhteystietojen lisäksi myös yritys ja asema. 

CV:ssä on hyvä olla myös kuva, joka antaa vaadittavaa persoonallisuutta ja jättää hyvän muistijäljen CV:n vastaanottajalle.

VÄLTÄ

Työnhaussa kannattaa välttää muutamia perusasioita.
Jos olet työsuhteessa, vältä käyttämästä nykyisen työnantajasi kirjekuoria tai e-mail osoitetta. Jos sinulla ei ole omaa sähköpostiosoitetta saat sen helposti ja ilmaiseksi internetistä.

Älä myöskään kirjoita mielipiteitäsi hakemukseen tai ansioluetteloon, vaan perusta kirjoittamasi asiat faktoihin. Kukaan ei ole täydellinen, joten älä korosta tarpeettomasti huonoja puoliasi hakemuksessa tai CV:ssä, vaan luonnehdi itseäsi rohkeasti positiivisessa hengessä, kuitenkin totuudenmukaisesti.

HAASTATTELUSSA

Oleellista haastattelussa on mielikuva ja ensivaikutelma. Siisteys ja puhtaus sekä asiallinen pukeutuminen antavat hyvän vaikutelman ja tunnet myös itsesi varmemmaksi.

Valmistaudu haastatteluun hyvin. Käy mielessäsi läpi mahdollisia  kysymyksiä, ja vastauksia niihin. Valmistaudu myös yllättävien kysymysten varalta - niitä varmasti tulee. Älä hermostu vaikka näin kävisi. Muista myös mukaan otettavat dokumentit (cv+ mahdolliset liitteet) ja olet valmis lähtöön.

Ole ajoissa. Jos kuitenkin sattuu jotakin odottamatonta ja olet myöhässä, soita heti yhteyshenkilöllesi ennen sovittua aikaa ja kerro olevasi myöhässä.

Muista olla  kaikissa rekrytoinnin vaiheissa oma luonnollinen itsesi. Se jättää parhaan kuvan sinusta ihmisenä, jolloin rekrytoinnin lopputulos on molempien osapuolten odotusten mukainen.

Lisää vinkkejä ja artikkeleja työnhakijalle löydät emoyhtiömme englanninkielisiltä kotisivuilta